poniedziałek, 28 grudnia 2009

BULTERIER


Grupa III
Teriery, teriery typu bull



Wzrost - nie jest ściśle określony, ważniejsze są ogólne proporcje; pies musi sprawiać wrażenie, że przy swoim wzroście ma maksymalną dla niego masę ciała odpowiadającą typowi i płci
Masa ciała -
Szata - włos krótki, błyszczący, przylegający, twardy w dotyku, jednakowej długości na całym ciele; skóra powinna dobrze opinać mięśnie
Umaszczenie - białe - pigmentacji skóry i znaczeń na głowie nie uważa się za wady;
kolorowe - kolor powinien dominować w umaszczeniu, najbardziej pożądana jest maść pręgowana;
maść czarna pręgowana, czerwona, płowa
i tricolor dopuszczalna;
błękitne i czekoladowe umaszczenie jest wysoce niepożądane;
maść biała nakrapiana lub przesiana jest wadliwa




POCHODZENIE RASY: WIELKA BRYTANIA

  Inne nazwy: Bull terier angielski

Bulterier był niegdyś budzącym strach psem bojowym, wyhodowanym około roku 1830 ze skrzyżownia buldoga angielskiego i dawnego teriera angielskiego, który miał dać lekkość i zwrtoność tej maszynie do walki.

Dzisiaj jest to pies bardzo łatwy w obcowaniu, obdarzony niezwykłym poczuciem humoru. Jest lojalny, bardzo przywiązany do właściciela i serdeczny. Łatwo się nudzi, więc nie można go od, tak po prostu kupić, a później ignorować. Bulterier ma silną wolę i jest nieprawdopodobnie silny, toteż nie nadaje się dla ludzi o słabej osobowości, którzy nigdy dotychczas nie mieli psa. Jednocześnie uwielbia się bawić i szaleć, bez problemów może mieszkać  w mieście, o ile tylko pozwoli mu się byc członkiem rodziny i zapewni wystarczającą ilość ruchu i atrakcji.

Bulterier ma predyspozycje, aby byc pierwszorzędnym psem do towarzystwa, lecz w złych rękach może oznaczać równieżpierwszorzędną katastrofę.

Jest bardzo wrażliwy na zimno i wilgoć, lubi miejsca ciepłe i przytulne.
W wyborze hodowcy psów tej rasy należy zachować daleko idącą ostrożność.



PIELĘGNAJA SIERŚCI - 3/10
SPACERY - 4/10
ŻYCIE W MIEŚCIE - 10/10


CZĘSTE CHROBY:
- choroby serca
- kopoty z nerkami
- u biaych psów często występuje gluchota

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz