poniedziałek, 13 września 2010

Jak bezpiecznie połączyć karmę mokrą i suchą?

17-08-2010

Mój Pies: 9/2010 (228)

strona: 67

Jak pokazują wyniki raportu na temat częstotliwości występowania otyłości u psów i kotów (Raport opracowany w ramach programu „Lekarze weterynarii w walce z otyłością zwierząt”, 2009.), to właśnie żywienie pokarmem mieszanym (wilgotnym i suchym) jest jednym z najważniejszych czynników mogących przyczyniać się do nadwagi i otyłości u psów.
 Pokarm pokarmowi nie jest bowiem równy. Różnica wynika głównie ze składu i wartości kalorycznej karmy suchej i wilgotnej. W 100 g tej pierwszej znajduje się przeciętnie około 21 g białka, 12 g tłuszczu i około 50 g węglowodanów, czyli około 360 kcal energii, a w 100 g karmy puszkowej – 7 g białka, 4 g tłuszczu i 12 g węglowodanów, czyli około 100 kcal. Różnica jest zatem 3,5-krotna. Zwierzę potrzebujące 750 kcal musi zjeść albo ponad 200 g karmy suchej, albo 750 g karmy puszkowej. Podawanie karmy suchej i wilgotnej w ilościach pół na pół oznacza zatem dla takiego psa, że musiałby otrzymać około 100 g pierwszej (360 kcal) i około 360 g drugiej (także 360 kcal). Podobnie byłoby przy łączeniu karmy suchej z posiłkiem gotowanym przez właściciela.
Michał Jank
Więcej przeczytasz w papierowym wydaniu miesięcznika „Mój Pies”.









(Na zdjęciach Moja Zuzia )

1 komentarz: